Antiikin Myytit : Manala

Manalan hallitsija Hades ja Kerberos.

Manalan hallitsija Hades ja Kerberos.

Manalaa on yleensä pidetty meidän maailmaamme muistuttavana paikkana. Useimmissa kulttuureissa se on vainajien sielun maa, jonne elävillä ei ole pääsyä manalaa ympäröivien jokien, muurien tai liekkien takia. Kuolleet kulkevat niiden läpi uuteen elämään tai jäävät ikuisiksi ajoiksi synkän manalan demonien joukkoon.

Manalan hallitsijalla on ehdoton valta. Maallisen hallitsijan tavoin hänellä on auktoriteetti ja siksi hän on yksi kosmoksen pelätyimmistä olennoista. Hän kuuntelee jokaisen juuri saapuneen sielun kertomuksen elämästään maan päällä ennen kuin hän julistaa tuomion. Manalan hallitsijoiden ulkonäkö vaihtelee suuresti. Toiset muistuttavat lahoavia ruumiita, toiset taas ovat niin tummia, että heitä on lähes mahdoton nähdä.

Manalassa on hallitsijan ja vainajien sielujen lisäksi sijoitettu myös muita olentoja, joiden tehtävänä on pelotella sieluja tai aiheuttaa niille tuskaa. Manalan portit ovat vartioidut, jotta elävät eivät pääse sinne sisään. Näistä olioista tunnetuin on Kerberos eli Hadeksen vahtikoira, jolla tarinoiden mukaan on kolme päätä.

Antiikin Hadesta ympäröivät Styks virran synkät vedet. Vainajan kielelle asetettiin kolikko, ja lautturi Kharon otti sen palkaksi vainajan sielun kuljettamisesta veneeellä virran yli.

Antiikin Hadesta ympäröivät Styks virran synkät vedet. Vainajan kielelle asetettiin kolikko, ja lautturi Kharon otti sen palkaksi vainajan sielun kuljettamisesta veneeellä virran yli.

Manala on hämärä ja kaukainen paikka, jonne pääseminen ja jonka löytäminen ei ole helppoa. Siitä syystä kerrotaan opastajista, jotka neuvovat kuolleiden sieluille tien manalaan. Niiden kuvia näkee usein ruumisarkuissa tai hautojen seinillä varmistamassa, että sielu pääsee turvallisesti perille. Opastajilla on monia eri hahmoja. Usein ne ovat linnun hahmossa, jotta ne voivat nopeasti lentää manalaan ja sieltä pois.

Myös jumalattaret liittyvät manalaan. Pimeyden jumalattaret toimivat siellä yleensä hallitsijan puolisona ja joidenkin kerrotaan jopa vierailleen maan päällä. Kun Hades sieppasi kauniin kreikkalaisen hedelmällisyyden jumalattaren Persefonen vaimokseen, Zeus määräsi, että hänen tulee viettää puolet vuodesta manalassa ja puolet maan päällä kasvattamassa satoa.

Persefone, Arkeologinen Museo, Kreeta.

Persefone, Arkeologinen Museo, Kreeta.

About these ads

4 thoughts on “Antiikin Myytit : Manala

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s